Curățarea inovativă cu laser în industria alimentară și HoReCa

Noutăți despre curățări, eficiență energetică, industrie și managementul documentelor.
2 februarie 2024

Curățarea cu laser are un rol important în întreținerea echipamentelor din industria alimentară sau HoReCa. Elementele tipice care se pot curăța cu laserul sunt: formele și tăvile de copt, cratițele, vasele, oalele, rafturile, benzile transportoare, etc.

Spre deosebire de metodele clasice de curățare (sablarea cu nisip, sablarea cu gheață uscată, curățarea abrazivă, curățarea chimică, spălarea cu jet de apă sub presiune, îndepărtarea depunerilor prin suflare cu aer), curățarea cu laser prezintă avantaje unice pentru industria alimentară.

Timp redus alocat întreruperii producției

Pentru a avea cât mai puține costuri cu întreruperea producției, cu toții dorim ca timpul pierdut cu aceste curățării, să fie cât mai scurt posibil. De obicei, atunci când se realizează curățări, elementele care se curăță, trebuie dezasamblate și scoase în exterior. Aceste operații, inclusive asamblarea, necesită mult timp.

Marele avantaj al curățării cu laser este faptul că depunerile pot fi îndepărtate și la fața locului. Praful este singurul poluant care rezultă în urma curățării cu laser iar acesta poate fi aspirat cu ușurință. Astfel, într-o perioadă scurtă de timp se va reveni la capacitatea de producție maximă!

Mai puține rebuturi

În marea majoritate a situațiilor întâlnite, după curățarea echipamentelor, atunci când acestea sunt repornite, primele produse sunt contaminate, neputând fi utilizate. Curățarea cu laser oferă o curățare eficientă și profundă, singurul agent de curățare utilizat fiind particulele de lumină. Cea mai bună calitate, imediat după repornire!

Igienă superioară

Curățarea cu laser vaporizează pur și simplu marea majoritate a depunerilor, iar cele care rămân aderente la suprafață, se desprind și cad cu ușurință cu ajutorul unei perii fine. În timpul procesului de curățare, are loc o încălzire scurtă, dar intensă, care provoacă evaporarea depunerilor. Această căldură nu numai că oferă un nivel de curățenie pe care nicio altă tehnologie nu îl poate atinge, dar are și un efect antibacterian. Oalele, tăvile și echipamentele dumneavoastră vor fi din nou curate!

Fără murdărie care plutește în jur

Comparativ, pentru aceste tipuri de curățări, sablarea cu gheață este mult mai potrivită decât sablarea cu nisip, deoarece granulele de gheață se evaporă și nu au efect negativ asupra mediului. Unul dintre dezavantajele acestei metode de curățare este faptul că particulele de gheață fac ca depunerile să se desprindă de pe suprafețele de bază iar acestea plutesc în atmosferă.

Particulele de gheață carbonică dispar rapid, dar murdăria care s-a desprins se va regăsi în totalitate în atmosferă și pe suprafețele învecinate, acest lucru necesitând o curățare suplimentară. În încăperea în care se curăță cu gheață, există varianta protejării cu o folie de protecție, dar acest lucru va consuma mult timp. În cazul curățării cu laser, murdăria se evaporă sau se desprinde de pe suprafața de bază, o aspirați și totul este gata.

Durată de viață mai lungă pentru echipamentele d-voastră

Fie că este vorba de forme pentru prăjituri, tăvi de copt, cratițe, oale, etc., toate echipamentele suferă într-un fel sau altul din cauza metodelor clasice de curățare care sunt abrazive, în general. În cazul îndepărtării depunerilor cu laser nu există nicio forță prezentă și, prin urmare, nicio uzură a pieselor curățate, fasciculele laser sunt compuse 100% doar din fotoni care nu au niciun efect abraziv.

Fasciculul de lumină este absorbit de către depunerile care se doresc a fi îndepărtate, ajung la suprafața materialului de bază din care se reflectă și astfel apare evaporarea depunerilor. Echipamentele d-voastră vor rezista mai mult în timp!

Fără deformare termică

O modalitate rapidă de a curăța oalele sau formele de copt este să le introduceți într-un cuptor cu curățare pirolitică care dezintegrează murdăria și o transformă în cenușă. Dezavantajul acestei tehnici este că se pot produce deformări termice, ceea ce face ca unele dintre echipamentele d-voastră să fie inutilizabile.

Datorită reflexiei fasciculului, curățarea cu laser va încălzi foarte puternic stratul contaminat, dar nu și stratul subiacent. Materialul de bază se va încălzi în funcție de compoziție dar, în marea majoritate a situațiilor,  suprafața curățată se poate atinge cu mâna imediat după curățare!

Metodă de curățare silențioasă

Curățarea cu apă sau aer la presiune ridicată este extrem de zgomotoasă iar comunicarea în șantier se realizează cu greutate sau este chiar imposibilă. Acest lucru nu este doar deranjant, ci și periculos pentru auzul persoanelor din zona de curățare. Tehnologia laser produce un bâzâit caracteristic, dar ca intensitate nu poate fi comparat cu alte tehnici de curățare, fiind relativ silențioasă.

Nu este necesară nici măcar protecția auditivă, astfel că discuțiile cu colegii sunt posibile fără riscul de afectare a auzului.

Protecție mai ieftină

Acoperirile sau protecțiile care trebuie realizate după efectuarea curățărilor periodice, pot reprezenta un cost mare, deoarece acestea trebuie să adere foarte bine la suprafețe chiar și în condițiile în care acestea nu sunt curățate perfect. În cazul curățării cu laser, frecvența curățărilor se poate reduce semnificativ iar stratul acoperirilor / protecției se poate reduce la minim. O economie uriașă!

Distribuie postarea
Facebook
WhatsApp
Email
Alte Noutăți
Aveți nevoie de mai multe informații?

Căutați o firmă specializată în curățare, renovare, eliminare și dezinfecție?

Oricare ar fi proiectul dvs. suntem deschiși oricărei colaborări.